Søk nå

Hvordan bli anleggsgartner?

Du kan bli anleggsgartner og få fagbrevet etter to år på videregående skole og to år som lærling. Det er også store muligheter for videreutdanning etter fagbrevet. Her holder du alle dine fremtidsmuligheter åpne! Vestfold og Telemark er ett av flere fylker som tilbyr læreplassgaranti, det betyr at du er garantert en spennende læreplass hos én av våre samarbeidspartnere dersom du oppfyller kriteriene.

 

Veien til fagbrevet

Det første året kan du velge mellom Bygg- og anleggsteknikk og Naturbruk. Det andre året går alle Aanleggsgartner. På skolen har du tre dager teori og to dager praktisk arbeid i uken, i tillegg til at du er utplassert i bedrift.

Se liste over hvilke skoler og lærebedrifter som tilbyr anleggsgartnerfaget her.

Omveien til fagbrevet

Er du voksen eller har begynt på et studieprogram som ikke passer deg?
Det er ikke for sent, du kan fremdeles bli anleggsgartner:

 1. Omvalg:
  • Går du Vg1 studiespesialisering har du mulighet til å ta et kryssløp og begynne direkte på Vg2 Anleggsgartner.
  • Går du Vg1 eller Vg2 på et yrkesfag har du rett til ett omvalg. Du vil da slippe fellesfagene når du tar Vg1 i ett nytt programområde.
 2. Skole: 
  • Som voksen har du ikke lenger ungdomsrett, og står ikke først i køen ved opptak. Det er imidlertid nok plasser også til voksne elever de fleste år.
  • Har du videregående fra før, slipper du å ta fellesfag på nytt (matte, norsk, engelsk, samfunnsfag).
  • Har du relevant erfaring, kan du få realkompetansevurdering slik at du slipper Vg1 og kan begynne rett på Vg2. Fylket er ansvarlige for å gjennomføre slik vurdering etter du har søkt skoleplass. Skolen er behjelpelig med orientering og oppfølging
 3. Arbeid i bedrift
  • Du kan gå rett ut i læretid, og skrive lærekontrakt med en av våre samarbeidsbedrifter. Normal læretid er 48 måneder, men det avkortes dersom du har relevant praksis, dette er det fylket som avgjør.
  • Jobber du allerede som anleggsgartner, eller har gjort det tidligere, kan du gå opp som praksiskandidat. Du må ha ca 5 år praksis før du kan gå opp til fagprøve.
  • Dersom du tar fagbrev utenom skolen, må du gjennomføre en tverrfaglig eksamen før du går opp til fagprøven.

Det er mange muligheter for å bli anleggsgartner, kontakt Kai Raundalen på Gjennestad videregående skole så kan han fortelle deg hvilke muligheter som passer deg og din hverdag: kai@gjennestadvgs.no eller 459 73 569.

Lurer du på om du skal bytte karriere? Les hvordan Joachim hadde det som voksen elev og lærling i anleggsgartnerfaget.

Les mer om videreutdanning:

Etter fagbrevet har du store muligheter for videreutdanning, les mer her:

Norges grønne fagskole – VEA
NMBU, Norges miljø- og biovitenskapelige universitet
Fagskolen i Hordaland

Er du en fremtidig anleggsgartner? Test deg selv her!

På disse skolene i Vestfold og Telemark er du garantert læreplass: