Hva gjør en anleggsgartner?
Som anleggsgartner er du med på å sette spor, hver eneste dag.
Oppgavene spenner fra å jobbe med alt som skjer i grønne uterom, til oppdrag med store maskiner og kraftige verktøy, når stein, mur og grus er byggeklossene. Du kan jobbe over hele landet, i små eller store private bedrifter, eller i kommuner. Men uansett hvor du jobber – er hverdagene varierte og det er alltid mye fysisk aktivitet. Og med mindre du sitter i førerhuset på en graver, eller rydder snø med traktor – er arbeidsplassen din ute.
Tar du en tur ut, ser du som oftest steder en anleggsgartner har vært i sving:
Grønne uterom
Planting av busker, trær, hekker og blomster
- Trepleie
- Anlegging og vedlikehold av parkanlegg
- Gravplassforvaltning
Snørydding og vinteraktiviteter
- Brøyte gater og fortau
- Bortkjøring av snømasser
- Fjerning av istapper på bygg
- Vinterbelysning i trær
- Julegater
Grå uterom
Arbeid med naturstein, heller, mur, eller betong
- Gårdsplasser
- Torg og byrom
- Trapper, mur og kantstein
- Offentlige områder: fra gågater, til perronger på togstasjoner eller uteområder på sykehus
En anleggsgartner setter farge på folks hverdag – og sørger for gode uteområder, der folk trives!
Kreative, smarte og grønne løsninger
Som anleggsgartner utfordres kreativiteten din hele tiden. Det å finne smarte og holdbare løsninger er en stor del av jobben. En jobb som anleggsgartner er nemlig et viktig bidrag til å forbedre miljøet gjennom bærekraftige grønne løsninger. Din kunnskap om samspillet mellom mennesker, materialer og planter sørger for at både for at mennesker og nyttige små kryp trives – og artsmangfold sikres.
Bygge med stein
Veldig mange av uteområdene som anleggsgartnere jobber med, består av stein. Både betongstein og naturstein brukes til å lage gode overflater for bil, sykler og fotgjengere. Det aller meste av det du ser på torget foran kjøpesenteret eller i skolegården er bygget av anleggsgartnere.
I løpet av utdanningen lærer du hvordan områdene bygges opp med pukk og grus for å sikre at uteplassene holder lenge, får en jevn overflate og samtidig sikrer at vannet renner riktig vei. Trapper, kantstein og murer bygges også av stein, og det er fagkunnskapen din som anleggsgartner som sikrer at dette står stødig år etter år.
Plen og planter
Et uteområde er avhengig av planter. Det er dette som gjør jobben vår viktig. Planter skaper liv i et uteområde og gjør opplevelsen god. Som anleggsgartner lærer du mange forskjellige planteslag og du settes i stand til å velge rett plante på rett sted. Plen, trær, busker og blomster er levende materialer og det viktigste du lærer er hva som skal til for å sikre et frodig liv med gode vekstvilkår for det levende
Helårsyrke
Anleggsgartner er en helårsjobb. Oppdragene varierer med årstidene, og tro det eller ei – bortsett fra snørydding og beplantning, så er mange av oppgavene til en anleggsgartner mulig å gjennomføre året rundt.

Fem gode grunner for å bli anleggsgartner
1
Utekontor – året rundt. Du har oppdrag i frisk luft, får være ute i naturen og kjenne været på kroppen.
2
Variert og kreative oppdrag. En dag håndterer du store maskiner, en annen stabler du mur, og en tredje anlegger du en lekeplass og planter hekk.
3
Jobben din påvirker folks hverdag! Enten det er å rydde snø, legge stein på en togperrong, eller anlegge bed og stier i en sansehage på et sykehus: resultatet av ditt håndverk betyr noe for folk.
4
Utdanning med masse praktisk undervisning. Flere dager i uka er du ute og lærer – og får prøve deg ute i bedrifter på i prakisuker.
5
Læreplassgaranti! Etter Vg2, har du læreplassgaranti hos bedriftene i JobbUte- samarbeidet. Når du er lærling, får du lønn – samtidig som du er under opplæring. Og, du har alle de samme godene som andre ansatte.