Søk nå

Møt Joachim: Jeg har ikke angret på at jeg ble anleggsgartner i voksen alder

Anleggsgartner er det ultimate håndverksyrket

For Joachim Abelhaug ble en rutinepreget hverdag for kjedelig. Derfor søkte han seg i voksen alder til anleggsgartner, og han har ikke angret et sekund. Tidligere har Joachim blant annet jobber som konsulent i politiet og i fengselsvesenet. Selv om en del av oppgavene var ålreite, lengtet han etter å jobbe ute, og å bruke kroppen mer i jobb.

– I fengsel blir dagene veldig rutinepregede. Alt er styrt av en timeplan, og det samme skjer til eksakt samme tid hver dag. Alt er fast, forteller Joachim. Som anleggsgartner er det en helt annen variasjon på dagene, du må bruke hodet på en litt annen måte, og du får i tillegg vært ute og brukt kroppen fysisk.

Joachim mener du får både «sjauing og feinschmekker» i anleggsgartneryrket, da spennet er så stort. Den ene dagen kjører du maskiner og neste dag legger du plen.

– Her er det sikker flere som er uenige, men jeg mener anleggsgartner er det ultimate håndverksyrket. Grunnen til det er at kontrastene er så store. Her får du alt fra å klippe roser til å blande betong og mure. Det er et omfattende og stort fag hvor du blir god til veldig mange forskjellige ting, sier Joachim med stor entusiasme.

Det meste lar seg gjøre – også økonomisk

Som voksen har man ofte helt andre forpliktelser enn som ungdom, både økonomisk og familiært. Kanskje har du huslån, billån og andre økonomiske forpliktelser, og kanskje har du kone eller mann, og barn. Det er mange ting som må tenkes gjennom og tas til betraktning, men det meste lar seg løse, i alle fall innenfor rimelighetens grenser.

– Voksne har de samme mulighetene til lån og stipend via Lånekassen som alle andre. I tillegg finnes det eksempelvis forsørgestipend gjennom Lånekassen for oss som har barn. Min opplevelse er også at bankene er løsningsorienterte når man legger frem situasjonen, forteller Joachim.

For Joachim handlet det også mye om å gjøre det man har lyst til, og hvor mye det faktisk er verdt. Skal man endre noe, må man se hva den endringen innebærer. Kanskje må man leve litt sparsommelig noen år, men det gjelder å se litt lengre frem enn rett foran seg. – Vi lever jo av kroner og øre, men det er uendelig mye verdt å jobbe med noe du har lyst til å jobbe med! Som familiefar opplevde faktisk Joachim at han fikk mer fritid som student enn i jobb, ettersom skolen ikke er en 8-16 aktivitet.

– En del av den ekstra tiden ble brukt til å studere, men det var også muligheter til å få gjort flere ting hjemme, og være mer med familien, sier Joachim.

Enkelt å bytte karriere – hvis man virkelig vil

Joachim innrømmer at det var litt spesielt å starte på videregående igjen i voksen alder, i en klasse med 17- og 18-åringer. Samtidig hadde han en helt annen erfaring enn de han gikk i klasse med, og visste på den måten hva som krevdes og hva som skulle til.

– Jeg er kanskje litt ungdommelig til sinns, men jeg syns det var greit å gå i den klassen. Fordelen med å være voksen er at man vet mer hva som kreves. Man vet hva det innebærer å gjøre oppgaver, møte til timen, gjøre lekser, og å gjøre en innsats. Jeg visste jo at jo mer jeg deltok og var aktiv, jo mer lærte jeg. Som voksen fikk han også en form for «mentorrolle» hvor han motiverte de andre elevene til å gjøre en skikkelig innsats.

Ettersom han hadde videregående fra før slapp han fag som norsk og engelsk. Dermed slapp han unna med 1 år på skole og fikk fokusere på programfagene i anleggsgartner, altså fag som bygging, drift og vedlikehold av hager, parker, friområder og idrettsanlegg. Ulempen med å være voksen på videregående er at det naturlig nok stilles helt andre forventninger til deg.

– Det forventes jo at man skal kunne en del fra før, selv om man i anleggsgartnerfaget stiller mer eller mindre likt. Det er jo det vi er der for å lære. Samtidig vet jeg jo hva som kreves, så det gikk selvfølgelig fint.

Fordel å være voksen lærling

Utplassering er en del av skoleløpet på anleggsgartner ved Gjennestad. Joachim mener det under utplassering er en fordel å være voksen, og at det er enklere å utheve seg.

– Som voksen vet man hva en arbeidsgiver krever – at du kommer til tida, viser interesse og står på, og gjør en skikkelig jobb. Også har man gjerne eksempelvis førerkort, og kanskje flere ulike til og med. Alt dette teller positivt med tanke på å få en lærlingeplass når du er ferdig på skolen, mener Joachim. Som lærling skal man innom hele anleggsgartnerfaget, og får prøvd mange ulike oppgaver. I starten er man med som hjelper, og fra start til slutt på alle mulige prosjekter. Man er også på samlinger med andre lærlinger, både unge og eldre, noe som er veldig givende opplevelse. Noe av det aller beste Joachim vet med det å være anleggsgartner, i tillegg til de varierte dagene og oppgavene, er muligheten til å gjøre det pent hos og for folk. Nå har han fast jobb i anleggsgartnerfirmaet Strandman og trives veldig godt.

– Selv om det er noen kalde og våte dager, så får vi sett utrolig mange fine plasser, og andre plasser hvor vi lager gull av gråstein. De gangene vi har lunsj på fine plasser, der vi er i ferd med å lage noe helt spesielt – det er ubetalelig, avslutter en tydelig fornøyd Joachim Abelhaug.

Dette må du huske på som voksen anleggsgartner-elev:

  • Har du videregående fra før, slipper du å ta fellesfag på nytt (matte, norsk, engelsk, samfunnsfag).
  • Har du relevant erfaring, kan du få realkompetansevurdering slik at du slipper Vg1 og kan begynne rett på Vg2. Fylket er ansvarlige for å gjennomføre slik vurdering etter du har søkt skoleplass. Skolen er behjelpelig med orientering og oppfølging.
  • Som voksen er vår erfaring at du har et spesielt godt utbytte av skoleåret på Vg2. Det som undervises her, som for eksempel plantekjennskap, gjør deg godt rustet til fagprøven etter læretiden.
  • Før fagprøven må fellesfag være bestått, det gjelder uansett om du er voksen eller ungdom – dette sjekker vi sammen med deg når du begynner.