by Linn Liverød | okt 19, 2021
- Navn: Peter Jensen
- Utdannelse: Techcollege Aalborg/AMU Sandmosen
- Stilling: Lærling i anleggsgartnerfaget
- Firma: Grenland Hage & Landskap AS
Hva slags prosjekter jobber du med?
Jeg jobber med alt fra pleie av grønne områder til oppbygging av områder med stein, grus og betong. En uke kan det være fokus på vedlikehold av gressplener og hekker. samt planting og såing. Den neste uken kan jeg være ute og bygge innkjørsler, trapper, vegger, murer og annet. Det er stor variasjon i arbeidsoppgavene jeg utfører.
Hva liker du best med jobben?
Jeg liker best de oppgavene som utfordrer og krever at man må finne gode løsninger underveis for å håndtere oppgaven optimalt. Det er ofte i den grå delen at man må være kreativ, men også når det gjelder planter og den grønne delen av faget må man ha evnen til å tenke kreativt. I tillegg liker jeg å samarbeide med andre, som det er gode muligheter for her – vi jobber sammen i team stort sett hver dag.
Hva er målene dine videre?
Da jeg er under utdannelse, er det min plan å fullføre denne, mens jeg lærer alt hva jeg kan i praksis. Det kan være en fordel å skaffe seg et maskinførerbevis så man kan bidra til å håndtere større masser, så det vil jeg nok vurdere det. Om jeg flytter til Norge for å bo og jobbe fremover vil tiden vise.
Er du en fremtidig anleggsgartner? Test deg selv her!
by Linn Liverød | okt 19, 2021
Hva slags prosjekter jobber du med?
Det er ikke lett å si akkurat hva jeg jobber med, fordi jeg jobber med alt mulig! Alt fra steiner til planter. Nå for tiden har jeg jobbet med å legge belegningsstein i en barnehage. Da må vi rette av grus, legge stein nøyaktig og få til tilpasninger av steinene mot alle kanter. Der har vi også lagt underlag av gummidekke rundt lekestativene, slik at barna ikke skader seg når de faller. I tillegg har vi lagt heller og gjort klart til asfalt.
Hva liker du best med jobben?
For meg er det steinarbeidet som er det beste med jobben, jeg er nok mer glad i det grå enn det grønne.
Hva er målene dine videre?
Først skal jeg ta fagprøven i anleggsgartnerfaget. Deretter planlegger jeg å ta fagbrev som maskinfører.
Er du en fremtidig anleggsgartner? Test deg selv her!
by susanne | feb 16, 2021
Anleggsgartner er det ultimate håndverksyrket
For Joachim Abelhaug ble en rutinepreget hverdag for kjedelig. Derfor søkte han seg i voksen alder til anleggsgartner, og han har ikke angret et sekund. Tidligere har Joachim blant annet jobber som konsulent i politiet og i fengselsvesenet. Selv om en del av oppgavene var ålreite, lengtet han etter å jobbe ute, og å bruke kroppen mer i jobb.
– I fengsel blir dagene veldig rutinepregede. Alt er styrt av en timeplan, og det samme skjer til eksakt samme tid hver dag. Alt er fast, forteller Joachim. Som anleggsgartner er det en helt annen variasjon på dagene, du må bruke hodet på en litt annen måte, og du får i tillegg vært ute og brukt kroppen fysisk.
Joachim mener du får både «sjauing og feinschmekker» i anleggsgartneryrket, da spennet er så stort. Den ene dagen kjører du maskiner og neste dag legger du plen.
– Her er det sikker flere som er uenige, men jeg mener anleggsgartner er det ultimate håndverksyrket. Grunnen til det er at kontrastene er så store. Her får du alt fra å klippe roser til å blande betong og mure. Det er et omfattende og stort fag hvor du blir god til veldig mange forskjellige ting, sier Joachim med stor entusiasme.
Det meste lar seg gjøre – også økonomisk
Som voksen har man ofte helt andre forpliktelser enn som ungdom, både økonomisk og familiært. Kanskje har du huslån, billån og andre økonomiske forpliktelser, og kanskje har du kone eller mann, og barn. Det er mange ting som må tenkes gjennom og tas til betraktning, men det meste lar seg løse, i alle fall innenfor rimelighetens grenser.
– Voksne har de samme mulighetene til lån og stipend via Lånekassen som alle andre. I tillegg finnes det eksempelvis forsørgestipend gjennom Lånekassen for oss som har barn. Min opplevelse er også at bankene er løsningsorienterte når man legger frem situasjonen, forteller Joachim.
For Joachim handlet det også mye om å gjøre det man har lyst til, og hvor mye det faktisk er verdt. Skal man endre noe, må man se hva den endringen innebærer. Kanskje må man leve litt sparsommelig noen år, men det gjelder å se litt lengre frem enn rett foran seg. – Vi lever jo av kroner og øre, men det er uendelig mye verdt å jobbe med noe du har lyst til å jobbe med! Som familiefar opplevde faktisk Joachim at han fikk mer fritid som student enn i jobb, ettersom skolen ikke er en 8-16 aktivitet.
– En del av den ekstra tiden ble brukt til å studere, men det var også muligheter til å få gjort flere ting hjemme, og være mer med familien, sier Joachim.
Enkelt å bytte karriere – hvis man virkelig vil
Joachim innrømmer at det var litt spesielt å starte på videregående igjen i voksen alder, i en klasse med 17- og 18-åringer. Samtidig hadde han en helt annen erfaring enn de han gikk i klasse med, og visste på den måten hva som krevdes og hva som skulle til.
– Jeg er kanskje litt ungdommelig til sinns, men jeg syns det var greit å gå i den klassen. Fordelen med å være voksen er at man vet mer hva som kreves. Man vet hva det innebærer å gjøre oppgaver, møte til timen, gjøre lekser, og å gjøre en innsats. Jeg visste jo at jo mer jeg deltok og var aktiv, jo mer lærte jeg. Som voksen fikk han også en form for «mentorrolle» hvor han motiverte de andre elevene til å gjøre en skikkelig innsats.
Ettersom han hadde videregående fra før slapp han fag som norsk og engelsk. Dermed slapp han unna med 1 år på skole og fikk fokusere på programfagene i anleggsgartner, altså fag som bygging, drift og vedlikehold av hager, parker, friområder og idrettsanlegg. Ulempen med å være voksen på videregående er at det naturlig nok stilles helt andre forventninger til deg.
– Det forventes jo at man skal kunne en del fra før, selv om man i anleggsgartnerfaget stiller mer eller mindre likt. Det er jo det vi er der for å lære. Samtidig vet jeg jo hva som kreves, så det gikk selvfølgelig fint.
Fordel å være voksen lærling
Utplassering er en del av skoleløpet på anleggsgartner ved Gjennestad. Joachim mener det under utplassering er en fordel å være voksen, og at det er enklere å utheve seg.
– Som voksen vet man hva en arbeidsgiver krever – at du kommer til tida, viser interesse og står på, og gjør en skikkelig jobb. Også har man gjerne eksempelvis førerkort, og kanskje flere ulike til og med. Alt dette teller positivt med tanke på å få en lærlingeplass når du er ferdig på skolen, mener Joachim. Som lærling skal man innom hele anleggsgartnerfaget, og får prøvd mange ulike oppgaver. I starten er man med som hjelper, og fra start til slutt på alle mulige prosjekter. Man er også på samlinger med andre lærlinger, både unge og eldre, noe som er veldig givende opplevelse. Noe av det aller beste Joachim vet med det å være anleggsgartner, i tillegg til de varierte dagene og oppgavene, er muligheten til å gjøre det pent hos og for folk. Nå har han fast jobb i anleggsgartnerfirmaet Strandman og trives veldig godt.
– Selv om det er noen kalde og våte dager, så får vi sett utrolig mange fine plasser, og andre plasser hvor vi lager gull av gråstein. De gangene vi har lunsj på fine plasser, der vi er i ferd med å lage noe helt spesielt – det er ubetalelig, avslutter en tydelig fornøyd Joachim Abelhaug.
Dette må du huske på som voksen anleggsgartner-elev:
- Har du videregående fra før, slipper du å ta fellesfag på nytt (matte, norsk, engelsk, samfunnsfag).
- Har du relevant erfaring, kan du få realkompetansevurdering slik at du slipper Vg1 og kan begynne rett på Vg2. Fylket er ansvarlige for å gjennomføre slik vurdering etter du har søkt skoleplass. Skolen er behjelpelig med orientering og oppfølging.
- Som voksen er vår erfaring at du har et spesielt godt utbytte av skoleåret på Vg2. Det som undervises her, som for eksempel plantekjennskap, gjør deg godt rustet til fagprøven etter læretiden.
- Før fagprøven må fellesfag være bestått, det gjelder uansett om du er voksen eller ungdom – dette sjekker vi sammen med deg når du begynner.
by Linn Liverød | des 17, 2020
Hva slags prosjekter jobber du med?
Jeg jobber med alt mulig! Alt fra å legge rør fem meter under bakken, til å så plen over bakken. På vinteren er snøbrøyting en stor del av hverdagen min. Akkurat nå er jeg leid ut til Arnadal anlegg og jobber med VA sanering for Horten kommune. Noe av det mest spennende jeg har jobbet med var når Håkonsen og Sukke holdt på i Slottsparken. Det var spennende og annerledes å jobbe rundt Slottet, der var sikkerhet, ryddighet og orden svært viktig.
Hva liker du best med jobben?
Både den grå og den grønne biten av faget har sine sider, begge deler er gøy. Men det jeg liker aller best er når det grå og det grønne møtes på slutten av prosjekter, og men ser samspillet og helheten i alt. Da er jeg stolt og tenker: Dette har jeg bygget!
Hva er målene dine videre?
Først skal jeg ta fagprøven, og deretter får vi se hva fremtiden bringer. Jeg liker at det er så mange muligheter til å utvikle seg i forskjellige retninger innen dette faget, jeg er ung og har masse muligheter!
Er du en fremtidig anleggsgartner? Test deg selv her!
by Linn Liverød | des 15, 2020
Hva slags prosjekter jobber du med?
Hittil har jeg jobbet med mange forskjellige ting, og har hatt varierte arbeidsdager. Jeg har ikke vært lærling så lenge enda, men har allerede jobbet med steinlegging, raking av løv, legging av grus og planting. Jeg har også testet andre typer anleggsarbeider. Jeg synes det er fint å få jobbe i en bedrift som har så mange varierte arbeidsoppgaver.
Hva liker du best med jobben?
Jeg liker spesielt godt den grønne delen av faget. Det er moro å jobbe med noe jeg er interessert i og som samtidig gleder andre. Det vil lager blir veldig pent, og jeg synes det er stas når kundene våre er fornøyde. Når prosjektene er ferdige er det fantastisk å få se resultatet av jobben som er gjort. Som lærling kan jeg alltid bli bedre, og lære noe nytt. Det er fint å få lov til å bruke kroppen i arbeidet mitt.
Hva er målene dine videre?
Målet mitt er å få fagbrevet og bli dyktig i faget. Kanskje kommer jeg til å spesialisere meg enda mer når jeg finner ut hva jeg liker best å jobbe med?
Er du en fremtidig anleggsgartner? Test deg selv her!